Počet obyvateľov Vysokých Tatier klesá, mesto začalo stavať byty

01.11.2005 Poprad

Vysoké Tatry 1. novembra (TASR) - Mesto Vysoké Tatry má v súčasnosti 4860 obyvateľov, hoci ešte pred troma rokmi ich bolo 5200. Mladá a stredná generácia sa ...
Vysoké Tatry 1. novembra (TASR) - Mesto Vysoké Tatry má v súčasnosti 4860 obyvateľov, hoci ešte pred troma rokmi ich bolo 5200. Mladá a stredná generácia sa sťažujú na nedostatok pracovných príležitostí, na nízke ohodnotenie práce, nedostatok bytov a zvýšené životné náklady.

S podobnými problémami zápasia aj ďalšie horské sídla v Európe. V susednom Poľsku preto stavili na projekt podpory mladých, ktorí sa rozhodnú žiť v horských podmienkach. Prezentovať ho chcú aj slovenským horským sídlam.
Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš potvrdil snahy mesta zvrátiť nepriaznivý demografický vývoj vytváraním nových pracovných miest a zlepšovaním bytových podmienok. Plánované aktivity finančnej skupiny J&T a Tatranských lanových dráh zamerané na rekonštrukciu a dostavbu športového strediska a jeho zariadení v Tatranskej Lomnici by mali priniesť asi 500 priamych pracovných miest. Projektu predchádza rozsiahla a komplexná štúdia dopadov na životné prostredie.
Ďalším problémom mladých Tatrancov je samostatné bývanie. \"Vzhľadom na stavebnú uzáveru sa žiadne nové byty v Tatrách nestavali až do vlaňajška, kedy sa to podarilo zlomiť, \" uviedol primátor v rozhovore pre TASR.
Mesto požiadalo o príspevok zo Štátneho fondu rozvoja bývania a za necelých 60 miliónov začalo stavať štyri bytové domy, dva v Dolnom Smokovci a ďalšie dva v Tatranskej Lomnici, v časti Čukotka. Tatrám tak pribudne 38 jedno až trojizbových nájomných bytov. \"Pôžičku budú nájomníci splácať 30 rokov s výhodným jednopercentným úrokom, \" priblížil Mokoš. Dodal, že mesto pravdepodobne uprednostní krátkodobé zmluvy s možnosťou predå ženia, aby predišlo problémom s neplatením nájomného či zneužívaním nájomných bytov.
 

Vyberte región

mark